Zelf plaatsen?

Zelf een elektrische afrastering plaatsen?

Om een goed functionerend raster te plaatsen, is het belangrijk te weten uit welke onderdelen zo’n elektrische afrastering bestaat en hoe deze geïnstalleerd dient te worden.
  Handige product/instructievideo's
Belangrijke onderdelen zijn:
 
1.       schrikdraadapparaat
Apparaten zijn er op netspanning (230V), accu (12V) en batterij (9V). Wanneer netspanning in de buurt is, verdient een netspanningapparaat de voorkeur. De kracht van een apparaat wordt weergegeven in Joules: hoe meer Joules, des te krachtiger het apparaat. 

2.       aarding
Een schrikdraadapparaat functioneert niet zonder aardpennen. In ’t algemeen geldt: hoe krachtiger het apparaat, des te meer aardpennen er nodig is. Bij elk horizont schrikdraadapparaat wordt aangegeven hoeveel aardpennen er nodig zijn.

3.       aansluitkabels en verbindingskabels
Slechte aansluitingen en verbindingen leiden tot spanningsverlies. Voorkom dit door de daarvoor bestemde aansluitkabels, koord/draad- en lintverbinders te gebruiken. 

4.       geleiders (zoals lint, koord of draad)
Verschillende geleiders kunnen worden gebruikt zoals lint, koord of draad. Voor paarden wordt meestal lint (40mm) geadviseerd: (1) uitstekend zichtbaar en (2) dit snijdt het minst. Om de spanning optimaal te houden, wordt een geleider geadviseerd met een hoge geleidbaarheid en dus met een minimale weerstand (Ω).

5.       isolatoren
Isolatoren zijn noodzakelijk om de geleiders te isoleren van de aarde. Een goede isolator moet dus o.a. (1) goede isolerende eigenschappen (veel kunststof) hebben, (2) UV-bestendig en (3) robuust zijn. Er zijn speciale isolatoren voor lint, koord en draad.

6.       palen
Veel gebruikte palen voor permanente rasters zijn houten en (kunststof)recycle palen. Voor verplaatsbare rasters (bijv. omweiden) worden vaak kunststof palen met voetsteun (met metalen grondpen) gebruikt die eenvoudig in de grond kunnen worden gedrukt.

7.       verbindingen
Slechte verbindingen leiden tot spanningsverlies. ‘Knoop’ de eindjes aan elkaar met de daarvoor bestemde verbinders (liefst gemaakt van RVS materialen).

8.       doorgangen
Met poortgrepen, poortgreepankers en verbinders kunt u zelf een eenvoudige doorgang maken. Natuurlijk bestaan er ook diverse kant-en-klare complete doorgangsets.

9.       testers
Onmisbaar bij het controleren van uw raster. Op een goed functionerend raster dient op de:
·        geleiders minimaal 3.000 Volt en op de
·        aardpennen maximaal 300V te staan.
Een betrouwbare meting kan met een digitale voltmeter worden gedaan.
 
Vergeet niet: 
Grondkabel voor ondergrondse verbindingen, voor aansluiten aardpennen en aansluiten van schrikdraadappraat aan uw raster.
Spanners voor het (na)spannen van het draad of koord.
Waarschuwingsbordjes voor het waarschuwen van het onder spanning staan van het raster. Zelfs verplicht elke 50 meter langs de openbare weg.